Share on Facebook

Wed 29.7.

3LHD

Posted by NoéMie Schwaller on 29.07.2009 - Tagged as: , , ,

Soprts Hall Bale awarded biennial prize 'Stone in architecture' and winner at the World Architecture Festival Barcelona

Soprts Hall Bale, Croatia, 2007. Awarded biennial prize 'Stone in Architecture' and winner at the World Architecture Festival Barcelona

3LHD was established in 1994, in an atmosphere of Croatia’s political and economic transition, which extends to the present. Under constant pressure from the laws of market transition the studio was formed on the basis of team work and atmosphere.

 

A collaborative architectural studio, which is particularly interested in the integration of architecture, art and (urban) landscape, an approach which has resulted in a series of projects and realizations in Croatia and abroad. The team uses an integrative approach and is primarly involved in thematiclly-driven work. Studio 3LHD represents a kind of frontrunner of the ‘stream of the outcast’ from the tradition of Croatian Modernism.

 

to the World Architecture Festival Barcelona

The traditional local dry stone wall motif has been used as a template/pattern for the whole surfacing of the sports hall.

The traditional local dry stone wall motif has been used as a template/pattern for the whole surfacing of the sports hall.

Bale is a small village in Istria peninsula with mostly agricultural population of 1000 people. The project for the new sports hall has been faced with the rich historical, cultural and social Mediterranean context. Inspiration for structure has been found in the small traditional stone hut – kažun, a small multifunctional building used as a shelter for shepherds that provide a cool environment in hot weather and insulating against the cold in the winter. The traditional local dry stone wall motif has been used as a template/pattern for the whole surfacing of the sports hall.

House J2: large glass walls along the full height of the level and a glass cupola above the main stairs allow light into and guide it through the house space.

House J2, Zagreb, Croatia, 2007: large glass walls along the full height of the level and a glass cupola above the main stairs allow light into and guide it through the house space.

The J2 family house is located in an environment that is typical for the slopes of Sljeme, with randomly situated and unplanned detached houses of various sizes and layouts. The site is very steep and access is difficult. The design was commissioned by a typical family – parents, children and grandmother.The steep terrain defined the shape of the house. Open views and the open atrium create a space which is a combination of light and dark. The living room and the dining room open on to terraces with views across the city and to Sljeme.

 

to 3LHD